diákmunka szerződés
A diákmunka-szerződés

Ha a munkáltatód nem alkalmi munkára venne fel (melynek részletes szabályait lásd az alkalmi munkavállalói könyvvel történo foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerusített befizetésérol szóló 1997. évi LXXIV. törvényben), akkor munkaszerzodést kell kötnöd, melyrol az alábbiakat kell tudnod:

    * A munkaviszony a munkaszerzodés megkötésével jön létre. A munkaszerzodést írásba kell foglalni. A munkaszerzodés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Ha a munkáltatód nem foglalná írásba a munkaszerzodésedet, akkor a szerzodés érvénytelenségére csak a munkavállaló - azaz Te - hivatkozhatsz, de csak a munkába lépést követo 30 napon belül.
    * A munkaviszony kezdete a munkába lépés napja, amelyet a felek a munkaszerzodésben határoznak meg. Erre vonatkozó megállapodás hiányában pedig a munkába lépés napja a munkaszerzodés megkötését követo nap. Abban az esetben fordulhat elo, hogy már dolgozol, de még nem írtál alá munkaszerzodést, ha a munkaszerzodés szóban jött létre közted és a munkáltató között, és még nem foglalta írásba a munkáltató.
    * A munkaszerzodésben meg kell határozni a személyi alapbéred, a munkaköröd, illetve a munkavégzés helyedet.
    * A munkaszerzodésben meg kell jelölni továbbá a munkáltató pontos megnevezését, címét, a Te neved és lakcímed, valamint egyéb munkaviszony szempontjából lényeges adatokat (pl. adószámot, hogy késobb ellenorizni tudd, hogy a munkáltatód bejelentette-e, hogy munkaviszonyban alkalmaz. Ha van lehetoséged, keresd meg a http://www.emma185.hu honlapot, ahol további információkat kapsz arról, hogy milyen módon kérdezheted meg ezeket a számodra nagyon fontos adatokat).
    * Meg kell jelölni, hogy ki a "munkáltatói jogok gyakorlója", azaz ki a fonök, kitol kapod az utasításokat.
    * A munkaszerzodésben nem kötelezo azokat a juttatásokat feltüntetni, amelyek a munka díjazásába beleszámítanak (pl. étkezési hozzájárulás, utazási költség-hozzájárulás, munkaruha-juttatás), viszont utalni kell rá, hogy esetleg kollektív szerzodésben, vagy munkáltató utasításban hol találhatók ezek a szabályok.
    * A munkaszerzodés megkötésével egyidejuleg tájékoztatást kell kapnod szóban, majd a munkaszerzodés megkötésétol számított harminc napon belül írásban
          o munkaköri feladataidról, illetve a munkakör betöltéséhez szükséges végzettségrol
          o az irányadó munkarendrol,
          o a munkabér egyéb elemeirol,
          o a bérfizetés napjáról,
          o a munkába lépés napjáról,
          o a rendes szabadság mértékének számítási módjáról és kiadásának, illetve
          o a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási ido megállapításának szabályairól,
          o arról, hogy a munkáltató kollektív szerzodés hatálya alá tartozik-e,
          o a munkáltatónál képviselettel rendelkezo szakszervezet megnevezésérol, illetoleg arról, hogy a munkáltatónál muködik-e üzemi tanács.
    * A munkaszerzodés megkötésekor át kell nyújtanod a személyi igazolványod, az iskolalátogatási igazolást, a TAJ számot tartalmazó igazolványt, ha még nem töltötted be a 16. életévedet, akkor törvényes képviselod írásbeli engedélyét ahhoz, munkaszerzodést köss, és az adóazonosítási jeledet, valamint meg kell adnod a bankszámlaszámodat is, ha a munkáltató másképp nem tudja megoldani a munkabéred kifizetését (bár ilyen összegu készpénz általában minden kasszában rendelkezésre áll, foleg fizetés táján...)
      Ezekkel kapcsolatban fontos tudnod, hogy:
          o személyi igazolványt minden 14. életévét betöltött magyar állampolgár kap,
          o TAJ-száma minden magyar állampolgárnak van (a születéskor Te is megkaptad, a szüleid biztosan megorizték, hiszen ha beteg voltál, ennek alapján kaptál orvosi ellátást!),
          o az adóazonosító jelet az APEH-tol kell kérni (az APEH sok településen muködtet ügyfélszolgálati irodát, de kisebb településeken a helyi önkormányzat segít az ügyintézésben),
          o bankszámla minden banknál nyitható (ma már nemigen van olyan település, ahol ne muködne csak egy a számtalan bank közül, de vannak takarékszövetkezetek is, amelyek lakossági bankszámlákat is kezelnek, és egy kisebb településnek is van ilyen takarékszövetkezete!).

A munkaszerzodés megkötésével tehát létrejön a munkaviszony, amely alatt a munkáltatód köteles betartani a fiatal munkavállalókra (18. életévüket be nem töltött munkavállalók) vonatkozó Munka Törvénykönyve szerinti szabályokat, és emellett a különbözo munkavédelmi szabályokat is, amelyeket vagy egyéb jogszabályok tartalmaznak, vagy a munkáltatónál érvényes munkavédelmi szabályzat. Ezekrol tájékoztatást kell kapnod, és azt is tudnod kell, hogy nem végezhetsz olyan munkát, amely egészségedet veszélyezteti, vagy rád bármilyen módon káros.
Mivel kevesebb élettapasztalatod van, mint általában a többi munkavállalónak, nagyon sok kellemetlenségtol, további pereskedésektol kíméled meg magad, ha megkéred szüleidet, hogy olvassák át a munkaszerzodést, de talán az se árt, ha személyesen beszélnek a munkáltatóval. Nem kell azt gondolnod, hogy nem vesznek "felnottszámba", de egy felnott jobban észreveszi, ha a munkaszerzodés hiányos, vagy megtéveszto!
 
Forrás: Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium