beiratkozás iskolaszövetkezetbe

A munkavállaláshoz a munka tényleges megkezdéséhez több dolog is szükséges.

 

Először is szövetkezeti tag kell, hogy legyél, azaz be kell iratkoznod az adott diák munkás céghez, ahol dolgozni szeretnél, vagy ahol munkát tudnak kínálni.

Ha beíratoztál, akkor az adott munka megkezdése előtt szerződést kell kötnöd arra az adott munkára, meghatározva ezzel az fizetésedet, azaz a munkád ellenértékét. Ezen kívül tájékoztatást kell, hogy kapj - természetesen -, a munka pontos típusáról, hogy mikor és milyen feltételek között kell ellátnod a feladatodat. 

 

Ez nagyjából minden diákszövetkezetnél megegyezik, mivel nagyrészt a törvényi szabályozásból következnek egyes feltételek, így ettől hivatalosan nem térhet el egyik iskolaszövetkezet sem.

 

 

Ahhoz, hogy bármilyen munkát elvállalhass, először is tagnak kell lenned az adott szövetkezetben. Ahhoz, hogy tag lehessél meg kell felelned bizonyos feltételeknek. Azaz érdeklődhetsz, hogy van-e munka a számodra, de ha dolgozni is szeretnél, akkor ahhoz először rendbe kell rakni a papír ügyeket, azaz be kell íratkoznod. Nem kell megijedni, ilyenkor 500-1000 Ft vagyoni hozzájárulást előre be kell fizetned, amiről átvételi elismervényt kapsz. És természetesen ha kilépsz a szövetkezetből akkor ezt a pénzt visszakapod.

 

Kik lehetnek tagok, mi kell a belépéshez:

Minden 16. életévét betöltött nappali tagozatos diák (ez vonatkozik a Magyarországon tanuló külföldi diákokra is.)

- fényképes igazolvány

- nappali tagozatos(!) iskolalátogatási igazolás
- adókártya (igen, te is adóköteles vagy)

- TAJ kártya

- személyi igazolvány
- részjegy befizetés (1000 Forint, melyet kilépésnél visszakapsz) Ez iskolaszövetkezetenként változó, de jellemzően 500 Ft vagy 1000 Ft környékén mozog.

- bankszámlaszám (Mivel a fizetést jellemzően mindenhol utalják már. Kérj tanácsot, hogy melyik bankot válaszd! Ez azért is fontos, mivel "rossz" bank esetén akár 2-3 napot is késhet a fizetésed és erről nem a szövetkezet tehet.)