AMK

Alkalmi munkavállalói kiskönyvvel történő munkavégzés.

 

 

Nyáron nagyon sok diák keres munkát, hogy némi zsebpénzre tegyen szert. Ilyenkor a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is megszaporodnak a munkák. Fontos, hogy bejelentett módon vállaljanak munkát, hiszen ebben az időszakban a munkaügyi ellenőrzések is megszaporodnak.

Jó megoldás a diákok számára az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás. Használata nagyon egyszerű. Nem kell munkaszerződést kötni a munkavállalóval, az adminisztrációs és pénzügyi terhek is kedvezőbbek, mint munkaviszony esetén.

Az alkalmi munkavállalói könyvet a lakóhely szerint illetékes munkaügyi központnál lehet kiváltani ingyenesen. Kiváltásra viszont csak a 16 év felettiek jogosultak.

A napi nettó munkabér 1800 és 4600 Ft között kell, hogy legyen. A járulékok befizetését a munkáltató a közteherjegyek beragasztásával teljesíti. A munkáltatókat terhelő járulékok csak a bér 15-25 %-át teszik ki, szemben a hagyományos foglalkoztatáskor fizetendő magasabb összegekkel (nyugdíjbiztosítási járulék 21 %, egészségbiztosítási járulék 5 %, munkaadói járulék 3 %, munkavállalói járulék 1,5 %, személyi jövedelemadó előleg). A munkavállaló pedig mentesül a 7 %-os egészségbiztosítási járulék megfizetése alól. A közteherjegyet mindig az adott nap végén kell beragasztani. 

 

Mikor lehet hasznos ez? 

 

Ha éppen halasztasz az iskolában, félévet, vagy évet hagysz ki.

Valamilyen okból nincs épp meg a jogviszonyod az oktatási intézménnyel.

Levelező tagozatos vagy.  

Épp éretségiztél vagy diplomáztál (ez esetben június 30-al megszűnik a jogviszonyod a törvény szerint, azaz már nyáron se dolgozhatsz mint diák).

 

Ezekben az esetekben bárki, akár az iskolaszövetkezet is, ha hajlandó Téged ilyen formában foglalkozatni, akkor a törvények szerint erre lehetősége van.